Hafele.nl      Service      Kennisbank      Deurscharnieren

Deurscharnieren

 

Scharnieren voor een deur nodig? Häfele produceert en levert hoogwaardige deurscharnieren in allerlei soorten en maten. Denk hierbij aan RVS stiftpaumelles, voordeur scharnieren (scharnieren voor buitendeuren) van chroom, onzichtbare scharnieren, opschroefscharnieren, bladscharnieren en nog veel meer. Wij hebben o.a. exemplaren van diverse A-merken op voorraad, waaronder van Simonswerk, Hewi, Anuba en ons eigen merk Häfele Startec.

Hulp nodig bij het kiezen van een deurscharnier? Neem gerust contact met ons op via tel:+31 (0) 55 5384600, via de chat of laat je vraag en contactgegevens achter in het contactformulier.
 

Naar het assortiment


Ons aanbod: verschillende soorten deurscharnieren

Bij Häfele vind je verschillende soorten deurscharnieren (RVS, chroom, zwart, et cetera), ieder met z’n eigen voor- en nadelen en ideale toepassing.

  • Paumelles
    Een paumelle is een scharnier die bestaat uit twee losse onderdelen. Het ene onderdeel heeft een pin en het andere onderdeel van het scharnier een gat. Bij paumelle scharnieren past de pin van het ene deel precies in het gat van het andere deel van het paumelle scharnier, waardoor montage heel eenvoudig is.
  • Opschroefscharnier of bladscharnier
    Opschroefscharnieren, ook wel bladscharnieren genoemd, worden gebruikt om deuren en ramen aan kozijnen te bevestigen. Dit type scharnier wordt geleverd met een rechte of ronde hoek.
  • Onzichtbare, verdekte of verborgen scharnieren
    Onzichtbare scharnieren zijn, zoals de naam al doet vermoeden, niet of nauwelijks zichtbaar, waardoor ze met name geschikt voor binnendeuren. Na montage zijn deze vrijwel onzichtbaar geïntegreerd in het kozijn.
  • Pendeldeurscharnieren
    Pendeldeurscharnieren of bommerscharnieren zorgen ervoor dat deuren altijd terugkeren in de gesloten positie. Deze scharnieren zijn namelijk voorzien van een veer die ervoor zorgt dat de deur automatisch sluit. Dit maakt dit type scharnier bij uitstek geschikt voor gebruik in doordraaiende deuren.
  • Infreesscharnieren
    Infreesscharnieren worden in het kozijn gefreesd en direct op de deur geschroefd.
  • Scharnieren voor glazen deuren
    Een glazen deur vereist een ander type scharnier dan een ‘normale’ deur. Glasdeurscharnieren zijn voor glashoutconstructies en zijn voor deurmontage met en zonder glasboring.
  • Scharnieren voor zware deuren
    Ook voor zware deuren bieden wij scharnieren aan. Deze extra sterke deur scharnieren zijn geschikt voor deuren tot 300 of zelfs 400 kilogram, gecertificeerd en geschikt voor brand- en rookwerende toepassingen.​
  • Projectdeurscharnieren
    Projectdeurscharnieren worden gebruikt voor bouwwerken die geen woonbestemming hebben, denk bijvoorbeeld aan scholen en winkel, en kunnen zwaardere deuren dragen.

Aandachtspunten tijdens de aanschaf

Bij het bepalen van de soort en het aantal deurscharnieren moet je rekening houden met een aantal aandachtspunten. Zo is het goed om rekening te houden met het soort deur. Is er sprake van een stompe deur, of van een opdek deur? En is het een binnendeur of een buitendeur, en wat is de exacte draairichting? Vergeet ook niet om rekening te houden met het gewicht van de deur, inclusief het glas, deurdrangers, sloten en het beslag.

1. Type deur

Bij het aanschaffen van deurscharnieren moet je letten op welke type deur de scharnieren geplaatst moeten worden. Er zijn twee typen of soorten:een opdekdeur en een stompe deur.

Het verschil tussen een stompe- en een opdekdeur is dat de stompe variant volledig in het kozijn valt en eenvoudig kan worden opgehangen met scharnieren. Stompe deuren worden vaak gebruikt als buitendeuren, omdat ze beter bestand zijn tegen inbraak. Een opdekdeur, vaak gebruikt als binnendeur, valt slechts gedeeltelijk in het kozijn (opdekrand) en wordt bij voorkeur opgehangen met paumelles.

2. Gewicht

Niet elke scharnier kan de zwaarste deuren dragen. Verreweg de meeste scharnieren zijn geschikt voor ‘gewone’ deuren, maar voor extra zware of massieve deuren heb je mogelijk speciale heavy duty scharnieren nodig.

3. Draairichting van de deur

Ook de draairichting van de deur is van belang. Om te weten of de deur links- of rechtsdraaiend is, ga je aan de zijde staan waar hij naar toe opent. Kijk waar de scharnieren zijn gemonteerd. Indien de scharnieren rechts zijn gemonteerd, is er sprake van een rechtsdraaiende variant. Indien de scharnieren links zijn gemonteerd, heb je te maken met een linksdraaiende. Houd dit in je achterhoofd wanneer je zelf de scharnieren plaatst.


Scharnieren monteren

De scharnier-referentielijn is een denkbeeldige, parallel aan de bovenste kozijnsponning lopende lijn, waarvan de afstand van de bovenste kozijnsponning de hoogteligging van het deurscharnier vastlegt. Deze wordt steeds als streep-punt-lijn weergegeven. Op deze afbeelding wordt de scharnier-referentielijn afgebeeld conform DIN 18101.

De scharnier-referentielijn is niet afhankelijk van het scharniertype of de scharnierfabrikant. De afstand van de scharnier-referentielijn van het bovenste deurscharnier tot aan de kozijnsponning bedraagt altijd 241 ± 1 mm. De afstand tussen het onderste tot bovenste deurscharnier hangt af van de deurhoogte. Bijvoorbeeld: bij een deurhoogte van 2000 mm is de afstand tussen beide scharnier-referentielijnen 1435 ± 0,5 mm.

Wordt de deur met 3 scharnieren gemonteerd, dan bedraagt de afstand van de scharnier-referentielijnen tussen het bovenste en middelste deurscharnier 350 ± 0,1 mm.


Hoeveel scharnieren per deur?

Hoeveel deurscharnieren heb je nodig per deur? Wij adviseren minimaal 2 scharnieren per deur. Maak je je zorgen over de draagkracht? Een eventueel 3e scharnier onder het bovenste scharnier geeft ongeveer 20% meer draagvermogen. Het maximaal toegestane deurgewicht heeft normaal gesproken betrekking op 1 deur (1 x 2 m) die met 2 scharnieren (gedeeltelijk met drie scharnieren) wordt gemonteerd. Is de deur breder dan 100 cm? Dan moet de volgende formule voor berekening van de verhoging van het deurgewicht worden gebruikt:


Regelmatig onderhoud is van groot belang

Om de scharnieren goed, soepel en piep- en kraakvrij te houden is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Dit doe je door de pennen van de scharnieren eens in de zoveel tijd in te smeren met zuurvrije vaseline. Je kunt de pennen eruit halen door ze rustig eruit te tikken met een spijker, of in het geval van zwaardere scharnieren, met een platte schroevendraaier. Zorg ervoor dat je tijdelijk een dikke spijker in het scharnier duwt in plaats van de pen. Je gebruikt deze methode voor 1 scharnier tegelijk, zodat de deur ‘gewoon’ kan blijven hangen tijdens het schoonmaken.

Heb je een vraag over een scharnier of heb je hulp nodig bij het kiezen van een ander product? Neem dan een kijkje in onze kennisbank of neem contact met ons op via het contactformulier, via de chat of via telefoonnummer 055-538 46 00.


Meer informatie vind je in de Bouwbeslag catalogus

 

In deze catalogi vind je in één oogopslag alles wat je moet weten over de Häfele scharnieren.
 

Naar de Bouw catalogus