Home      Service      Kennisbank      Deurscharnieren

Deurscharnieren

 Deurscharnieren nodig? Wij produceren en leveren deurscharnieren in allerlei soorten. Denk aan paumelles, onzichtbare scharnieren,​​​​​​​ opschroef scharnieren of wel bladscharnieren en nog veel meer. 

Wij hebben een reeks aan merken deurscharnieren op voorraad, zoals Simonswerk, Hewi, Anuba en ons eigen merk Häfele Startec.

Hulp nodig bij het kiezen van een deurscharnier? Neem gerust contact met ons op via de telefoon of chat. Wij helpen je graag met het kiezen van het juist deurscharnier.

Naar het assortiment


Soorten deurscharnieren

Bij Häfele vind je verschillende soorten deurscharnieren. Ieder met een eigen toepassing.

 

 • Paumelles
  ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Paumelles zijn scharnieren die bestaan uit twee losse onderdelen. Het ene onderdeel heeft een pin en het andere onderdeel van het scharnier een gat. Bij paumelle scharnieren past de pin van het ene deel precies in het gat van het andere deel van het paumelle scharnier, waardoor het ophangen van een deur heel eenvoudig is.
   
 • Opschroefscharnier/ bladscharnier
  Opschroefscharnieren of wel bladscharnieren worden gebruikt om deuren en ramen aan kozijnen te bevestigen. Veel van deze worden geleverd met een rechte of ronde hoek.​​​​​​​
   
 • Onzichtbare/ verdekte/ verborgen scharnieren
  Onzichtbare scharnieren zijn geschikt voor binnendeuren. Na montage zijn deze vrijwel onzichtbaar geïntegreerd in de deur of het kozijn. 
   
 • Pendeldeurscharnieren​​​​​​​
  Pendeldeurscharnieren/ bommerscharnieren zorgen ervoor dat deuren altijd terugkeren in de gesloten positie. Dit komt omdat deze scharnieren zijn voorzien van een veer die ervoor zorgt dat de deur automatisch wordt gesloten. Deze scharnieren worden ook wel gebruikt voor doordraaiende deuren.
   
 • Infreesscharnieren
  Infreesscharnieren worden in het kozijn gefreesd en op de deur geschroefd.
   
 • Scharnieren voor glazen deuren
  Glasdeurscharnieren zijn de ideale oplossing voor glazen deuren. Deze scharnieren zijn voor glashoutconstructies en zijn voor deurmontage met en zonder glasboring.
   
 • Scharnieren voor zware deuren​​​​​​​
  Häfele biedt ​​​​​​​scharnieren voor zware deuren. Geschikt tot 300 kg en 400 kg, gecertificeerd en voor brand- en rookwerende toepassing.​​​​
  ​​​​​​​
 • Projectdeurscharnieren
  ​​​​​​​Projectdeurscharnieren worden gebruikt voor bouwwerken die geen woonbestemming hebben, zoals scholen en winkels. Deze scharnieren kunnen zwaardere deuren dragen.

Aandachtspunten tijdens de aanschaf

Bij het bepalen van de soort en het aantal deurscharnieren moet je rekening houden met een aantal aandachtspunten. Zo is het goed om rekening te houden met het soort deur. Is er sprake van een stompe deur, of van een opdek deur? En is het een binnendeur of een buitendeur, en wat is de exacte draairichting? Vergeet ook niet om rekening te houden met het gewicht van de deur, inclusief het glas, deurdrangers, sloten en het beslag.


Type deur

Bij het aanschaffen van deurscharnieren moet je letten op welke type deur de scharnieren geplaatst moeten worden. Er zijn twee typen deuren, een opdekdeur en een stompe deur. We maken namelijk onderscheid tussen een stompe deur en een opdekdeur.

Het verschil tussen een stompe deur en een opdekdeur is dat een stompe variant volledig in het kozijn valt en eenvoudig kan worden opgehangen met scharnieren. Stompe deuren worden vaak gebruikt als buitendeuren, omdat deze beter bestand zijn tegen inbraak. Een opdekdeur, vaak gebruikt als binnendeur, valt gedeeltelijk in het kozijn (opdekrand) en wordt opgehangen met bijvoorbeeld paumelles.


Draairichting van een deur bepalen

Om te weten of een deur links- of rechtsdraaiend is, ga je aan de zijde staan waar hij naar toe opent. Kijk waar de scharnieren zijn gemonteerd. Indien de scharnieren rechts zijn gemonteerd,is er sprake van een rechtsdraaiende variant. Indien de scharnieren links zijn gemonteerd, heb je te maken met een linksdraaiende. Houd dit zeker in je achterhoofd wanneer je zelf scharnieren plaatst op je deur.


Scharnieren plaatsen

De scharnier-referentielijn is een denkbeeldige, parallel aan de bovenste kozijnsponning lopende lijn, waarvan de​​​​​​​ afstand van de bovenste kozijnsponning de hoogteligging van het deurscharnier vastlegt. Deze wordt steeds als streep-punt-lijn weergegeven. Op deze afbeelding wordt de scharnier-referentielijn afgebeeld conform DIN 18101.

De scharnier-referentielijn is niet afhankelijk van het scharniertype of de scharnierfabrikant. De afstand van de scharnier-referentielijn van het bovenste deurscharnier tot aan de kozijnsponning bedraagt altijd 241 ± 1 mm. De afstand tussen het onderste tot bovenste deurscharnier hangt af van de deurhoogte. Bij een deurhoogte van 2000 mm bijvoorbeeld is de afstand tussen beide scharnier-referentielijnen 1435 ± 0,5 mm.

Wordt hij met 3 scharnieren gemonteerd, dan bedraagt de afstand van de scharnier-referentielijnen tussen het bovenste en middelste deurscharnier 350 ± 0,1 mm.​​​​​​​


Aantal scharnieren per deur

Hoeveel deurscharnieren heb je nodig per deur? Wij adviseren 2 scharnieren per deur. Een eventueel 3e scharnier onder het bovenste scharnier geeft ongeveer 20% meer draagvermogen. Het maximaal toegestane deurgewicht heeft normaal gesproken betrekking tot 1 deur (1 x 2 m), die met 2 scharnieren (gedeeltelijk met drie scharnieren) wordt gemonteerd.

Is hij breder dan 100 cm? Dan moet de volgende formule voor berekening van de verhoging van het deurgewicht worden gebruikt:


Onderhoud van scharnieren

Om de scharnieren goed en soepel te houden is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Je kunt ze onderhouden door de pennen van de scharnieren in te smeren met zuurvrije vaseline. Je kunt de pennen eruit halen door deze rustig eruit te tikken met een spijker, of in het geval van zwaardere scharnieren, met een platte schroevendraaier. Zorg ervoor dat je tijdelijk een dikke spijker in het scharnier duwt in plaats van de pen. Je gebruikt deze methode voor 1 scharnier tegelijk, zodat hij kan blijven hangen tijdens het schoonmaken.


Meer informatie vind je in de Bouwbeslag catalogus

 

In deze catalogi vind je in één oogopslag alles wat je moet weten over de Häfele scharnieren.
 

Naar de Bouw catalogus