​​​​​​​Home      Service      Kennisbank      Paumelles

Paumelles

 

​​​​​​​

​​​​​​​Deurpaumelles nodig? Wij produceren en leveren paumelles in allerlei soorten. Denk daarbij aan kogelpaumelles, inboorpaumelles, veiligheidspaumelles en kantelaaf paumelles. Wij hebben een reeks aan merken paumelles op voorraad, waaronder AnubaSimonswerk en ons eigen merk Häfele Startec

Hulp nodig bij het kiezen van een paumelle? Neem gerust contact met ons op via de telefoon of chat. Wij helpen je graag met het kiezen van de juiste paumelle.


Wat is een paumelle?​​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Een paumelle is een scharnier dat bestaat uit twee losse onderdelen. Het ene onderdeel heeft een pin en het andere onderdeel een gat. De pin van het ene deel past precies in het gat van het andere deel van de paumelle, waardoor het ophangen van een deur heel eenvoudig is. Deze worden vaak op opdekdeuren bevestigd.

Naar het assortiment​​​​​​​


Wat is het verschil tussen een scharnier en een paumelle?​​​​​​​​​​​​​​

Scharnier
​​​​​​​
​​​​​​​
Scharnieren zorgen voor een sterke verbinding tussen de deur en het deurkozijn.​​​​​​​ De twee platen worden bij elkaar​​​​​​​ gehouden middels een pen die door de kern van het scharnier loopt. Je kunt beide delen daardoor niet uit elkaar halen. Het pluspunt hiervan is dat een deur niet uit zijn scharnier getild kan worden. Bovendien worden (veiligheids)scharnieren uitgevoerd met een zogenaamde veiligheidsnok. Dit is een pin die – bij een gesloten deur – door de scharnierplaat in het deurkozijn steekt. Ook wanneer het scharnier afgezaagd zou worden door inbrekers, zorgt deze veiligheidspin ervoor dat zij de deur niet uit het kozijn kunnen tillen. Er wordt daarom vaak gekozen voor veiligheidsscharnieren bij de montage van buitendeuren.

Paumelle
​​​​​​​
​​​​​​​
Paumelles zijn opgebouwd uit twee losse onderdelen. Het gat in het ene deel van de paumelle past precies om de pen in het andere deel van de paumelle. Het afhangen van een deur wordt daarmee relatief eenvoudig en een stuk gebruiksvriendelijker dan bij scharnieren. U kunt immers het paumelle-deel met de pin op uw deurkozijn schroeven vóór u de deur met daarop het andere deel van de paumelle, hierin hangt. Dat je de deur in open stand altijd uit het kozijn kunt tillen, maakt paumelles een geliefd bevestigingsmiddel voor binnendeuren. Zo kunt u de deur gemakkelijk weghalen wanneer deze bijvoorbeeld geschilderd moet worden.


Soorten paumelles

Bij Häfele vind je paumelles in allerlei soorten en maten, zoals kogelpaumelles, inboorpaumelles, veiligheidspaumelles en kantelaaf paumelles. 

 

 • Kogelpaumelles
  Een kogelpaumelle, ook wel een 'standaard' paumelle genoemd, wordt gemonteerd op een deurkozijn en aan de zijkant van een deur. De kogelstift zorgt ervoor dat de onderdelen van een paumelle bij elkaar wordt gehouden, waarbij het bovenste deel als een huls valt om de kogelstift.​​​​​​​
   
 • Inboorpaumelles
  Een inboorpaumelle kan alleen worden gebruikt bij opdekdeuren en wordt gemonteerd met staalvernikkelde pinnen in een kozijn en deur. Deze paumelles worden bevestigd in houten of stalen kozijnen.
   
 • Veiligheidspaumelles
  Een veiligheidspaumelle wordt gebruikt bij naar buiten draaiende buitendeuren. Deze paumelles hebben een veiligheidsnok die ervoor zorgt dat de deur niet uit het kozijn kan worden getrokken bij inbraakpoging.
   
 • Kantelaaf paumelles
  Een k​​​​​antelaaf paumelle biedt een uitkomst voor deuren die verder dan 90 graden open moeten. Denk daarbij aan een deurkozijn dat dieper ligt dan de muur ernaast. Door de kantelaaf ligt het draaipunt van de paumelle verder bij de deur vandaan, waardoor je de deur zo ver mogelijk kunt openen. De kantelaaf is enkel mogelijk bij een kogelpaumelle of een veiligheidspaumelle.

Montage paumelles


​​​​​​​Linker of rechter paumelle bepalen​​​​​​​


​​​​​​​Om te bepalen wat een linker of rechter paumelle is, kun je deze in geopende positie vanaf de voorkant, met de verzonken gaten naar je toe, bekijken.

Wijst het deurblad met stiftgat naar links, dan is het een linker; wijst het naar rechts, dan is het een rechter paumelle.

​​​​​​​ⓐ = deurblad

ⓑ = stiftblad

 

Montagesituatie
​​​​​​​

De montagesituatie van een deur bestaat uit de deursponning, het kozijnmateriaal, het soort kozijn als ook de deurrichting.

Het onderscheid tussen de deursponningen is te zien in volgende grafieken.

​​​


Aantal paumelles per deur

​​​​​​​Het aantal paumelles per deur is afhankelijk van:

 • Deurbreedte en -hoogte
 • Deurgewicht
 • Deurmateriaal
   

Bereken het deurgewicht eenvoudig met ons Paneelgewicht-calculator.


Meer informatie vind je in de Bouwbeslag catalogus

 

In deze catalogus vind je in één oogopslag alles wat je moet weten over de Häfele paumelles.

 

Naar de Bouw catalogus