Hafele.nl      Service      Kennisbank      Schroeven​​​​​​​

Schroeven

Voor bijna elke klus heb je schroeven nodig. Bij Häfele vind je talloze soorten schroeven voor elke toepassing. Denk daarbij aan spaanplaatschroeven, metaalschroeven en nog veel meer. Ontdek ons assortiment schroeven met merken als Spax en Hospa, het eigen merk van Häfele.

Een schroef is een bevestigingsmiddel voorzien van schroefdraad, waarmee je materialen met elkaar kunt verbinden. Er bestaat nog wel eens verwarring tussen een schroef en een bout. Schroeven hebben een kop waarmee je de schroef met een schroevendraaier of schroefmachine in een materiaal draait. Een bout heeft vaak een zeshoekige of een platte kop, die niet met een schroefmachine of schroevendraaier aangedraaid kan worden. Daarnaast draai je de zeshoekige kop vast met een ringsleutel of dienen deze aangedraaid te worden met een moer.

Naar het assortiment


​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Soorten schroeven

Voor bijna elke klus heb je schroeven nodig. Häfele biedt diverse types schroeven voor allerlei toepassingen.

​​​​​​​Spaanplaatschroef
Spaanplaatschroeven zijn universele schroeven zonder zichtbare schacht (voldraad) of met zichtbare schacht (deeldraad) leverbaar. Als je twee grotere houten delen (bijvoorbeeld een houten poot en een plaat) aan elkaar wilt bevestigen, kun je kiezen voor een deeldraad spaanplaatschroef. Door de schacht trekken de houten delen naar elkaar toe. Als er houten onderdelen bevestigd moeten worden, zijn spaanplaatschroeven zonder schacht het meest geschikt. Deze schroeven zijn geschikt voor MDF-platen, kunststof, spaanplaat en dunnen metaal-staalprofielen. 

Afstandschroef
De afstandsschroef is een schroef waarmee spanningvrij verschillende stelwerkzaamheden uitgeverd kunnen worden. Hiermee kunnen twee elementen op een afstand van elkaar -zonder gebruik te hoeven maken van uitvulblokjes en wiggen- bevestigd worden. Denk hierbij aan kozijnen, rachelwerk van plafonds, isolatiematerialen en plafondmontage.

Boorschroef
Bij boorschroeven hoeft men niet voor te boren. Doordat de schroef een scherpe schroefdraad heeft, die taps doorloopt tot aan de kop, baant deze zich gemakkelijk een weg in het materiaal. 

Houtschroef
Houtschroeven pas je toe, als je houten delen met elkaar wilt verbinden. Deze schroeven zijn ook toepasbaar om hang- en sluitwerk te bevestigen of om een houten plaatjes op te hangen. Houtschroeven hebben een zelfsnijdend schroefdraad, een boorpunt en zijn als spaanplaatschroeven verkrijgbaar in deeldraad en voldraad.

​​​​​​​Kozijnschroef
Kozijnschroeven zijn speciale schroeven voor een efficiënte montage van raamkozijnen zonder het gebruik van pluggen. 

Metaalschroef
Metaalschroeven met metrisch schroefdraad, verbinden alle soorten materialen volgens de ISO-norm. Met deze schroeven kun je bijvoorbeeld twee metalen platen op elkaar bevestigen. Ook zijn er metaalschroeven die je moet verbinden met een bijbehorend tegenstuk waar inwendig schroefdraad gevestigd is, bijvoorbeeld een moer.

Plaatschroef
Een plaatschroef is gemaakt van gehard staal. Deze schroeven hebben een schroefdraad van metaal met een boorpunt, daarmee wordt de schroefdraad zelf gevormd/ gesneden (zelftappers). Dunne delen zoals kunststof, beplatingen en metaal, kunnen met deze schroeven bevestigd worden. 

Rugwandschroef
Rugwandschroeven worden gebruikt om hardboardplaten op de achterkant van stellingen en kasten te bevestigen.

Speciaalschroef/ euroschroef
Euroschroeven worden in de interieurbouw voornamelijk gebruikt voor ladegeleiders en voor het bevestigen van scharnieren. Deze schroeven zijn vrij dik qua breedte, maar klein qua lengte.

Stelschroef
Stelschroeven zijn ontworpen om objecten aan elkaar te bevestigen, zodat een constructie nauwkeurig gemonteerd kan worden. Deze schroeven zorgen ervoor dat een constructie traploos af te stellen is, zonder hierbij wiggen te gebruiken.

Terrasschroef/ vlonderschroef
Terrasschroeven zijn van RVS en hebben een speciale fixeerschroefdraad. Deze schroeven worden gebruikt om houten planken buitenshuis te bevestigen. Door de boorpunt en de schroefdraad worden de terrasplanken strak tegen de draagconstructie aangetrokken. 


Lengte en dikte bepalen van de schroef

Het is van belang dat je bij een schroef de juiste lengte en dikte bepaalt op basis van de dikte van het te bevestigen materiaal. Om erachter te komen welke lengte schroef je nodig hebt, kan je de volgende vuistregel gebruiken: dikte van het te bevestigen materiaal x 2,5.

Wanneer bijvoorbeeld een plank 18 mm dik is, gebruik je een schroef van ongeveer 35 mm lang voor het bevestigen van het materiaal.

Naast de lengte, is ook de dikte van de schroef belangrijk. De dikte van een schroef is bepalend wanneer je zware materialen gaat bevestigen. Op een dikke schroef kan meer druk uitgeoefend worden en hierdoor kun je beter wat dikker aanhouden dan te dun. Schroeven kunnen in zonder schacht (voldraad) of met schacht (deeldraad) worden geleverd.

 


Schroefaandrijving​​​​​​​

In de schroefkop zit een uitsparing waarmee een schroef vastgedraaid kan worden. Dit kan een gleuf, een ster, een zeshoek of een kruis (PH of PZ) zijn. Bij de kruiskop staat PH voor Philips en PZ voor Pozidriv. Behalve een dieper centrum, heeft de PZ-schroefkop vier extra gleufjes in de vorm van een ster, waardoor de grip wordt verbeterd.

Hoe meer hoeken er in de uitsparing van de schroefkop zitten, hoe meer grip je hebt en kracht je kan zetten op de schroef.

Häfele biedt schroeven aan met de volgende uitsparingen:

  • Kruiskop (Philips of Pozidriv)
  • Gleufkop
  • Binnenster (torx)
  • Binnenzeskant (inbus)

 

 


Verschillende schroefkoppen

Onze schroeven zijn met verschillende schroefkoppen verkrijgbaar, zo heb je een ruime keuze.

Cilinderkop
Deze schroeven worden buitenshuis toegepast voor het bevestigen van beugels. Cilinderkopschroeven zijn recht onder de kop, waardoor deze kopvorm geschikt is voor metaal-op-hout verbindingen.
 

Bolverzonken of Lenskop 
Schroeven met een lenskop worden tot de rand verzonden, waardoor deze voor fraaie afwerkingen​​​​​​​ zorgen. Zodoende dat deze veel in deurbeslag worden gebruikt.


Verzonken of platkop 
De kop ligt gelijk met het houtoppervlak, waardoor het geheel er strak afgewerkt uitziet. Dit is de meest toegepaste kopsoort.
 

Ronde kop/ bolkop/ panhead/ tellerkop
Als je iets moet bevestigen, maar niet hoeft te verzinken wordt er vaak voor schroeven met een bolle kop gekozen.
 

Sierkop
Deze schroef is geschikt voor het bevestigen van decoratieve toepassingen en voor sierbeslag.​​​​​​​
​​​​​​​

​​​​​​​Vlakkop
Vergelijkbaar met de tellerkop, maar dan geheel vlak.​​​​​​​


Materialen

​​​​Schroeven zijn meestal gemaakt van metaal; zoals messing, staal of roestvast staal.

​​​​​​​​​​​​​​Messing:
Messing is een legering van koper en zink die niet roest. Messing is een zacht metaal. We raden dan ook aan om het materiaal voor te boren om beschadiging van de schroefkop te voorkomen. Deze messing schroeven zijn er in twee soorten: blank of gegalvaniseerd (vernikkeld of verchroomd). Schroeven van messing zijn mooi om te zien en worden veelal zichtbaar gebruikt in meubels of voor sanitaire doeleinden.

Roestvaststaal:
​​​​​​​Roestvaststalen (RVS) schroeven zijn volledig roestvast en worden veelal buitenshuis toegepast.

Staal:
Staal is een standaardmateriaal voor normale belasting. Deze schroeven hebben meestal een speciale oppervlaktebehandeling ondergaan en de meest gebruikte behandelingen zijn galvaniseren of verchromen. Je gebruikt stalen schroeven meestal binnenshuis.


​​​​​​​Pluggen​​​​​​​

​​​​​​​​​​​​Naast de schroeven heb je ook vaak pluggen nodig. Pluggen worden gebruikt om een object aan een niet elastisch materiaal te bevestigen. Zonder pluggen blijven schroeven vaak niet in een muur of wand zitten. Welke plug je bij welke schroef nodig hebt, is afhankelijk van de ondergrond.

 

Häfele biedt pluggen aan van kunststof en staal. Deze zijn verkrijgbaar als universele pluggen, vloeibare pluggen, hollewandpluggen, kozijnpluggen, slagpluggen, pluggen voor zware belasting, en spreidpluggen, Te leveren met een diameter van 4mm, 5mm, 6mm, 8mm,10mm en 12mm.

 

 

In onderstaande tabel vind je alle maatvoeringen die van toepassing zijn op de beschikbare pluggen.

Let op! De maximale trekkracht, is afhankelijk van de ondergrond en de eigenschappen van de plug. De trekkracht is gebaseerd op het recht uitrekken van de plug, waarbij de aanbevolen schroefdikte gebruikt wordt. Daarnaast is de schroeflengte ook bepalend voor de trekkracht.


Afdekkappen ​​​​​​​

Naast pluggen kan de wens bestaan om de schroefkoppen af te dekken. Hiervoor heeft Häfele afdekkappen in het assortiment, waarmee schroeven moeiteloos weggewerkt kunnen worden. Deze afdekkappen zijn leverbaar in de materialen kunststof en hout, welke geplakt of in de schroefkop gedrukt kunnen worden.


Meer informatie vind je in de Werkplaats catalogus

In deze catalogus vind je in één oogopslag alles wat je moet weten over schroeven.

 

Naar de Werkplaats catalogus