Home      Service      Kennisbank      Valdorpels

Valdorpels

​​​​​​​​​​​​​​

Wanneer je op zoek bent naar valdorpels, ben je bij Häfele aan het juiste adres. Bij Häfele vind je een ruim assortiment aan valdorpels voor verschillende situaties. Zo biedt Häfele valdorpels aan die tocht-, rook-, brand- en/of geluidwerend zijn. Ons uitgebreide assortiment bestaat uit valdorpels van de merken Athmer, Planet en ons eigen merk Häfele StarTec.

 

Naar het assortiment

 

Weet je niet welke valdorpel je nodig hebt? Hieronder vind je meer informatie over welke dorpel je het beste toepast.


Wat is een valdorpel?​​​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​Een valdorpel, ofwel een tochtvaldorpel, is een aan de onderzijde van de deur bevestigde tochtafsluiter. Door deze afsluiter wordt de kier, die eerst tussen de onderzijde van de gesloten deur en de grond zat, dicht gemaakt. De valdorpel zorgt ervoor dat de vloer en deur goed en zonder kier op elkaar aansluiten.

 


Hoe werkt een valdorpel?

Een valdorpel, ook wel een automatische valdorpel genoemd, gaat naar beneden door een ontgrendelingsmechanisme. Wanneer je de deur sluit wordt er aan de zijkant van de valdorpel een knop ingedrukt, waardoor er automatisch aan de onderzijde van de valdorpel een borstel of rubberen strip naar beneden zakt. De ruimte tussen de vloer en de deur sluit, waardoor kou, tocht en lawaai, geen kans meer krijgen om de kamer binnen te komen. Als de deur weer wordt geopend, trekt de valdorpel zich weer naar boven, zodat de deur zonder hinder bewogen kan worden.

Doordat een valdorpel de ruimte tussen de onderzijde van de gesloten deur en de grond sluit, is er geen drempel nodig. Een vlakke vloer is niet alleen optisch interessant, maar is ook handig voor het zonder obstakels verplaatsen van voorwerpen door deze deur of voor drempelvrije toegang voor mindervaliden.


Soorten valdorpels

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen inbouw valdorpels en opbouw valdorpels:

  • Bij een inbouw valdorpel is de valdorpel zo bevestigd dat deze onzichtbaar is. De valdorpel is namelijk in de onderzijde van de deur gefreesd. Deze kan vastgezet worden met een bevestigingsbeugel of in de onderkant geschroefd worden. Daarnaast kan je een valdorpel ook laten verzinken in de deur.
  • ​​​​​​​Een opbouw valdorpel kan op twee verschillende plaatsen gemonteerd worden. Een model kan onderop de deur bevestigd worden en het andere model aan de zijkant van de deur.

 

Verder biedt Häfele valdorpels aan met eenzijdige en tweezijdige bediening:

  • Valdorpels met eenzijdige bediening komen in beweging doordat er aan de scharnierzijde van de deur een knop zit. Deze wordt ingedrukt bij het sluiten van de deur, waardoor de valdorpel naar beneden zakt.
  • Valdorpels met tweezijdige bediening komen in beweging doordat er aan de scharnierzijde en de andere zijde van de deur een knop zit die de tochtstrip naar beneden drukt. Wanneer je de deur sluit komt het eerste deel van de valdorpel naar beneden en op het laatste moment valt het andere deel aan de scharnierzijde naar beneden. Dit voorkomt dat er minder snel een sleepweerstand over de vloer ontstaat. Het afsluitmechanisme valt volledig naar beneden als de deur dicht is. 

 

Valdorpels zijn ontworpen voor verschillende situaties. Zo biedt Häfele:

  • Tochtvaldorpels - die ervoor zorgen dat het niet meer onder je deur door kan tochten.
  • Geluidsisolerende valdorpels - die door het sluiten van de ruimte tussen de deur en de grond niet alleen tochtwerend zijn, maar ook zorgen voor minder geluid van buiten naar binnen en andersom.
  • Brand- en rookwerende valdorpels - die bij gesloten toestand de kier onder de deur volledig afsluit, wat zorgt voor een afsluiting van brand en hete rook.

In ons assortiment vind je valdorpels die onder andere geschikt zijn voor: buitendeuren, binnendeuren, houten deuren, glazen deuren en deuren met een ongelijke vloer.

 


Valdorpel monteren

Valdorpels kunnen op verschillende wijzen worden gemonteerd.​​​​​​​ De verschillende montagemogelijkheden:

​​​​​​​​​​​​​​


Meer informatie vind je in onze catalogus Bouwbeslag.

In deze catalogus vind je in één oogopslag alles wat je moet weten over valdorpels.

 

Naar de catalogus Bouwbeslag